Om het probleem aan te pakken ontwikkelen Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology een UVO- installatie die medicijnen in afvalwater afbreekt. De kern van het UVO-concept is een combinatie van ozon en ultraviolet licht. “Het idee ontstond in samenspraak met het Waterschap Rijn en IJssel", vertelt Nadine Boelee, die namens Nijhuis Industries als onderzoeker bij het project betrokken is. “Daar maakt men zich toenemend zorgen over de stijgende hoeveelheid medicijnresten die uiteindelijk in het oppervlaktewater terechtkomt. Dat geldt zeker voor hun werkgebied in Oost-Nederland, waar relatief veel zorginstellingen zijn. Die toename is schadelijk voor dieren en planten die in het water leven en bedreigt de kwaliteit van het drinkwater en het grondwater.”
Voor Nijhuis Industries was het duidelijk dat het aanpakken van de medicijnresten met alleen ozontechnologie onvoldoende zou zijn. “Er zijn zoveel verschillende medicijnen dat er meerdere technieken nodig zijn, zoals ultraviolet licht (uv-licht). Met deze combinatie denken we ten minste 80 procent van de medicijnresten af te kunnen breken.” Van Remmen UV Technology brengt de uv-kennis in. Dit bedrijf houdt zich net als Nijhuis Industries bezig met waterbehandeling en -desinfectie.
Brongericht
De veronderstelling van het UVO-project is dat het effectiever en efficiënter is om het probleem bij de bron aan te pakken, dus bij de afwatering van een ziekenhuis. Bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie komen volgens Nadine allerlei soorten afvalwater bij elkaar. De concentratie van medicijnen is hierbij lager, zodat het moeilijker is om de medicijnen gericht af te breken.