Kunstmatige alvleesklier van de toekomst

Met subsidie van OP Oost ontwikkelen twee Twentse bedrijven, Inreda Diabetic en U-Needle, de kunstmatige alvleesklier van de toekomst met micronaalden. Hiermee kunnen patiënten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel sneller en comfortabeler in balans houden.
Kastje kunstmatige alvleesklier

Duizeligheid, hoofdpijn en moeheid. Die klachten hebben veel mensen met diabetes type 1, vooral na het eten. Ze zijn het gevolg van een schommelende bloedsuikerspiegel. Zelf met de meest geavanceerde insulinepompen duurt het minstens een halfuur voordat hun bloedsuikerspiegel weer in balans is.

Producenten van hulpmiddelen voor diabetespatiënten zoeken daarom naar manieren om de insuline sneller in het bloed te laten opnemen. Tot hen hoort Inreda Diabetic uit Goor. Dit bedrijf ontwikkelt kunstmatige alvleesklieren die automatisch de bloedsuikerspiegel meten en zowel insuline als glucagon - het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt - toedienen. Samen met U-Needle, producent van micronaaldsystemen, en de Universiteit Twente ontwikkelen ze enkele prototypes van de kunstmatige alvleesklier van de toekomst.

Jeroen Wissink

Binnen één minuut

Met onze kunstmatige alvleesklier moet een patiënt met type 1 na het eten zijn bloedsuikerspiegel binnen één minuut onder controle kunnen krijgen.

Jeroen Wissink

U-Needle

Dat doel moet bereikt worden via een aantal innovaties: “Allereerst injecteert MAP geen insuline of glucagon in de onderhuidse vetlaag, zoals de bestaande systemen doen. Ons systeem dient steeds kleine hoeveelheden van deze hormonen toe via de dermis. Dit gedeelte van de huid heeft meer bloedvaten dan de onderhuidse vetlaag. Hierdoor komen de insuline en glucacon sneller in het bloed terecht en is de bloedsuikerspiegel eerder op peil.”

Micronaalden

Een tweede innovatie is het gebruik van micronaalden. Deze naaldjes zijn zo dun als een gemiddelde menselijke haar en hebben een lengte van een millimeter. Door de naaldjes te voorzien van sensoren, kunnen ze de bloedsuikerspiegel meten. Hierdoor kan het systeem snel bijsturen als er te weinig insuline of glucacon in het bloed zit.

De micronaalden zorgen ook voor meer comfort voor de diabetespatiënt. Wissink: “De huidige systemen hebben naalden die zes tot negen mm lang zijn. Deze zorgen regelmatig voor huidirritatie en moeten eens per drie dagen vervangen worden. Onze micronaalden zijn aanmerkelijk korter en bovendien zeven dagen te gebruiken. “

Werkgelegenheid

Het MAP-project loopt tot 2021. Vanaf 2020 worden de eerste prototypes getest in het Rijnstate Ziekenhuis. Als deze volgens plan werken, volgt een lange periode van ontwikkelen en testen met proefpersonen, zegt Wissink. Het duurt waarschijnlijk lang voordat deze nieuwe generatie kunstmatige alvleesklier is goedgekeurd en op de markt komt. Dan kan het voor veel werkgelegenheid zorgen. ‘Wereldwijd hebben 45 miljoen mensen diabetes type 1. De oudere generatie gebruikt nog spuiten, maar kinderen krijgen meteen een insulinepomp aangemeten. Dit zorgt voor een enorme groei van de markt.”