Dat is het doel van het project DiaPro MS waarvoor de Gelderse bedrijven Drug Target ID (DTID) en Orikami een R&D samenwerkingssubsidie kregen van OP Oost. Met Bram den Teuling van Orikami maken we de tussenbalans op.
Zicht op MS
Op de patiënt toegesneden behandelingen: dat is wat Orikami en Drug Target ID met elkaar verbindt. Een gemeenschappelijke relatie bracht ze met elkaar in contact. DTID ontwikkelt een ‘moleculair landschap’ over MS. Dit is een omvangrijke database met daarin alle publiek toegankelijke moleculaire en genetische informatie over deze ziekte. Het bedrijf zocht een partner die kon helpen deze data toegankelijk(er) te maken. Dat is de expertise van Orikami. Samen maakten ze de database met MS-informatie toegankelijk(er) en een app die het ziekteproces kan monitoren.
Terugvallen herkennen
Tijdens het vooronderzoek werd Bram den Teuling vooral gegrepen door de sociale impact van MS, waaraan 17.000 Nederlanders lijden: “Patiënten kunnen zich de ene dag fit voelen en de volgende dag tot niets in staat zijn. Er zijn nauwelijks hulpmiddelen om terugvallen te herkennen. We besloten daarom om voor de gezondheidszorg goedgekeurde testen van beweging, denken & begrijpen en vermoeidheid in de app te integreren. Door regelmatig te testen krijg je een veel beter beeld van het verloop van de ziekte en van het effect van bepaald gedrag, zoals bijvoorbeeld meer of minder beweging. Al die informatie kan gebruikt worden om de behandeling te verbeteren. Dat is zowel voor de patiënt als de maatschappij belangrijk: de jaarlijkse zorgkosten voor een MS-patiënt kunnen oplopen tot 50.000 euro.”
Exacter beeld
Met de app die Orikami ontwikkelde, de MS sherpa, kunnen MS-patiënten hun ziekteproces en leefstijl monitoren. Hoewel het slechts een deel is van de opbrengst van het DiaPro MSapp-project - DTID is bezig om het moleculaire landschap nog verder te laten goedkeuren- werd MS sherpa genomineerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs. Den Teuling: “Die nominatie laat zien dat we goede keuzes hebben gemaakt. Wanneer we de MS sherpa op termijn kunnen combineren met de genetische gegevens van het moleculaire landschap, dan ontstaat een nog veel exacter beeld van een patiënt. Dan kan de behandeling nog verder op een individuele patiënt toegesneden worden.”
Europese interesse
De samenwerking via het OP Oost-project is voor Orikami zeer geslaagd. “Via DTID kregen we snel toegang tot hun kennis en netwerken op het gebied van MS. Door ons de afgelopen drie jaar te focussen op oplossingen voor mensen met MS kregen we nieuwe samenwerkingspartners, zoals het VUmc, MS Research en het Nationaal MS-fonds. Verder is er Europese interesse en beginnen zorgverzekeraars zich te melden.”
Zelf voorfinancieren
De subsidieaanvraag zelf vond hij niet moeilijk. “Kritieker voor een jong bedrijf als Orikami zijn de administratieve lasten en het feit dat je zelf veel moet voorfinancieren. Je moet dus wel over voldoende financiën kunnen beschikken. Gelukkig hebben we goede afspraken over de declaratietermijnen kunnen maken met OP Oost.”
Inmiddels heeft Orikami opnieuw subsidie aangevraagd, nu als onderdeel van een consortium dat onder meer bestaat uit de Radboud Universiteit, Universiteit Twente, lokale mkb-bedrijven en ParkinsonNet. “Bij deze aanvraag ligt het zwaartepunt op het valideren van de MS-mobiliteitstesten voor Parkinsonpatiënten. Wij vinden het belangrijk dat mensen hun ziekte zelf kunnen monitoren met betrouwbare testen. Het helpt ze om meer grip op hun ziekte te krijgen.”